Hello, Америка: американський стиль в інтер’єрі

Дизайнерські рішення

Американський стиль в інтер’єрі: як він породив кантрі з ар-деко, що у нього спільного з британською класикою, і чи зможе він прижитися на ґрунті російської нерухомості?

Американський стиль Шредінгера
Що таке американський стиль в інтер’єрі і чи він взагалі існує? І так і ні. Америка – країна, що прийняла під своїм дахом безліч різних культур та кліматичних зон. Ці два чинники разом із прикметами часу породили різноманітність американських інтер’єрів.

ДИЗАЙН ІНТЕР’ЄРУ КВАРТИРИ: З ЧОГО ПОЧАТИ?
З чого самостійно розпочати дизайн-інтер’єру квартири

Нью-Йоркський лофт має мало спільного з обстановкою особняка десь у Техасі. Отже, ми не маємо можливості говорити про якийсь універсальний американський інтер’єр. Проте поняття американського стилю існує у світі дизайну. Під ним мається на увазі традиційний підхід до оформлення житлового простору, що формувався протягом усієї історії країни.

Історію традиційного американського стилю можна умовно поділити на кілька етапів. Початок вона бере у колоніальній Америці. У той час типовий американський інтер’єр був спрощеною версією британської класики, адаптованою під нові умови побуту.

У 20-х роках минулого століття мода на ар-деко перетворила будинки американських аристократів та нуворишів, додавши їм лиску та гламуру а-ля Великий Гетсбі. Пізніше у передмісті влаштувався стиль кантрі. Весь цей час на побут, уклад та інтер’єр впливав технічний прогрес, вбудовуючи у традиційну обстановку нові побутові сценарії. Отже, говорячи про американську класику, можна мати на увазі один із цих періодів або підхід до оформлення простору, що існує на стику жанрів.

Підіб’ємо підсумок: американський стиль не відноситься до історичних стилів інтер’єру і є дуже гнучким явищем, яке може включати риси різних стилів і епох.

Волелюбний інтер’єр
Проте у стилю існують рамки та особливості. Головне в дизайні інтер’єру в американському стилі – статус, комфорт та практичність. Обстановку можна охарактеризувати епітетами «добротна», «затишна», «сімейна».

Дізнатися такий інтер’єр можна з його любові до простору та відкритих планувань. Центральна смислова зона включає об’єднані зони кухні, вітальні та їдальні. Зводити між зонами перешкоди не заведено. За стінами та дверима в американських будинках ховаються лише спальні та вбиральні.

Підхід до оформлення простору еклектичний, але кольорова гама стримана. Любить природні відтінки: теплі пряні та прохолодні блакитні тони.

На словах може здатися, що цей стиль береться поєднувати непоєднуване, насправді обстановка виглядає гармонійно, багато в чому завдяки мінімалістичній палітрі кольорів і простій геометрії. Від кантрі традиційному американському інтер’єру дісталася любов до великої кількості текстилю та деревини, від ар-деко — потяг до металевих акцентів та контрастності, наприклад поєднання світлих стін та темних підлог та/або дверей.

Оздоблювальні матеріали якісні, довговічні та не обов’язково дорогі. Вітаються як природні природні фактури, так і їх імітація. Серед характерних декоративних елементів: молдинги на стінах, арочні отвори та ніші, на стелі можуть з’явитися дерев’яні балки.
Меблі масивні, однотонні, невигадливої ​​форми, без гострих кутів і складних дизайнерських рішень. У зоні вітальні об’ємні дивани та крісла групуються навколо низького журнального столика, завжди бажаний гість – камін. У спальні обстановка максимально лаконічна, у центрі уваги велике двомісне ліжко. На традиційній американській кухні обов’язково є кухонний острів, гарнітур розташовується вздовж стін.

Декоративне оформлення формує час і стиль життя власника, не в американській традиції – навмисне декорування об’єктами з мас-маркету. Декор у такому просторі – це сімейні реліквії, зачитана бібліотека, сімейні фото в рамках, колекції платівок, сувеніри з поїздок, кубки, грамоти та нагороди. Розміщувати все це прийнято в нішах, на камінних полицях, роялях і етажерках.

Серед інших декоративних елементів: подушки, скромних розмірів килими та обов’язкова складова стилю – живі квіти у вазах. При цьому декоративне рішення не надмірне, на першому місці практичність та зручність. Текстилю багато, але він переважно однотонний та непомітний. Принтів мало, найулюбленіший — квітковий використовується локально та дозовано.

Світловий сценарій в американському будинку нагадує про британське коріння, як і в англійському інтер’єрі тут безліч локальних джерел світла: торшерів, бра, настільних ламп. Обов’язкова умова — добрий доступ природного світла, причому не тільки там, де ми звикли. Характерна риса американського стилю в інтер’єрі – вікно у ванній кімнаті.

Американський стиль у вас вдома
Цей простий і доступний стиль може прижитися в заміському будинку або просторій міській квартирі. Головне не замикати його в кімнатах, тут як мінімум потрібно планування, що поєднує кухню з вітальнею.