Матрац у ліжечко новонародженої дитини – як правильно вибрати?

Дизайнерські рішення

Ортопедичний матрац для малюка має бути новим – це питання не лише зручності, а й гігієни новонародженого. Як і постільна білизна, матрац – предмет індивідуального користування, в ньому накопичуються мікроби (сапрофіти), пил і запах сечі.

Крім того, не забувайте, що на матраці малюк буде не тільки спати, а в міру дорослішання ще сидітиме і ходитиме, що неодмінно позначиться на ортопедичних властивостях матраца. Тому можна влаштувати малюка в ліжечку, яке залишилося від вашої першої дитини або яке подарували знайомі, але матрац для дитини обов’язково купіть новий.

Не залишайте матрац у пакувальному поліетиленовому чохлі. У середину упаковки немає доступу повітря, через що може виникнути несприятливий мікроклімат і ортопедичні наповнювачі втратить свої властивості. Крім того, при кожному русі дитини поліетилен шарудить.

Жорсткий або м’який матрац для новонародженого?

матрац для новонародженогоБагато мами хочуть влаштувати мало не перину для свого малюка, оточити його ніжністю та турботою і вибирають такий самий ніжний і м’який матрацик у дитяче ліжечко. Мовляв, нехай дитина спить, як на хмарах. Тим часом це докорінно неправильно – новонародженим протипоказано м’яке спальне місце. Ортопеди одностайні на думці: найменшим потрібні ортопедичні матраци жорсткі або жорсткістю вище за середню. Давайте розберемося чому так.

На відміну від дорослих, у яких сформований S-подібний вигин, новонароджений має прямий хребет, м’які податливі кісточки, м’які м’язи. Для правильного формування постави до трьох років для сну дитині потрібна жорстка поверхня.

Ідеальна поверхня для сну малюка – пружна, в міру жорстка, рівна та комфортна. Матрац для малюка потрібно вибирати дуже уважно хоча б тому, що він не зможе вам сказати, що йому незручно на цьому матраці.

Пружинні та безпружинні матраци

Безпружинні матраци часто виявляються більш довговічними, ніж ортопедичні матраци з пружинним блоком. Наприклад, латексний матрац може служити 15-20 років, навіть з огляду на додаткове навантаження на нього (якщо дитина любить стрибати на ліжку).

Ще один плюс безпружинних матраців – це відсутність у них металевих деталей, що означає, що вони не мають електростатичного та магнітного впливу на дитячий організм. Сучасні наповнювачі дозволяють робити безпружинні матраци ортопедичні жорсткими, як рекомендується для новонароджених, і пружними.

Дуже гарною ортопедичною основою в дитячих матрацах є кокосова койра. Лікарі-ортопеди рекомендують дбайливим батькам звернути найпильнішу увагу на ортопедичні матраци для новонароджених з наступними наповнювачами: кокосова койра (як основний наповнювач) і натуральний латекс, або щільний пінополіуретан, або гречана лушпиння.

Ці матраци мають необхідну жорсткість, і в той же час за рахунок м’якшого латексу або пінополіуретану малюкові буде комфортно на такому спальному місці.

Якщо вам більше до вподоби пружинні матраци ортопедичні, вибирайте незалежний пружинний блок. Залежний пружинний блок типу “Боннель” – не найкращий вибір для новонародженого, тому що він не підтримує спину дитини в горизонтальному положенні, тому хребет прогинається вниз. Також зверніть увагу на кількість пружин 1 кв. метрі, це число має бути не менше ніж 256, тоді ортопедичний ефект буде достатнім.

Дуже спокусливо купити дешевий пружинний матрац для малюка. У батьків і так вистачає витрат, а малюк може спати на такому матраці всього до 3-х років, а потім потрібно міняти ліжко на доросліше, а отже, купувати новий матрац.

Але дешеві пружинні матраци з найпростішим набивкою – це пружинний блок “Боннель”, обгорнутий ватином або повстю, запакований у бязевий чохол. Такі матраци можуть зовсім не містити ізолюючого прошарку, і всього через кілька місяців для вас стане неприємним сюрпризом продавлена поверхня матраца і практично голі пружини, на яких доводиться спати вашій дитині. Шановні батьки, не заощаджуйте на здоров’ї своєї дитини!

Особливості вибору матрацика для новонародженого

Щоб матрац не постраждав від «дитячої несподіванки», придбайте захисний вологовідштовхувальний наматрацник, у крайньому випадку, підійдуть навіть звичайні клейонки. Адже малюк не може завжди перебувати в підгузках, іноді його шкіра має «дихати», і ви здогадуєтеся, що це небезпечно для матраца. Краще не зневажати захист матраца, щоб не довелося змінювати його раніше часу.

Також у дитячого матраца обов’язково має бути сертифікат відповідності виробу ГОСТу. У каталозі інтернет магазину magdek.com.ua ви найдете якісні матраци ортопедичні від виробників, які піклуються про свою репутацію. Крім того, кожен матрац має гігієнічний сертифікат, що підтверджує безпеку товару.