Басейни-інфініті: особливості та фотоприклади

Благоустрій територій

Це один із найвідоміших безмежних басейнів на планеті. Знаходиться на даху хмарочоса Marina Bay Sands у Сінгапурі. Вигляд, безумовно, приголомшливий, але купатися тим, хто боїться висоти, не рекомендується.

На фото басейн-інфініті на Балі, у готелі Ubud Hanging Gardens. Визнаємо, що на звичайних присадибних та дачних ділянках такі безкраї басейни зустрічаються рідко, оскільки вимагають додаткових витрат на обладнання та особливого підходу до облаштування правильно обраного місця. Тому найчастіше водоймища-інфініті з’являються біля дорогих особняків, біля будинків на схилах та на фешенебельних курортах.

Влаштовані басейни-інфініті в такий спосіб — край штучного водоймища, яке здається безмежним, насправді закінчується водозливом, розташованим на 1,6–6,4 мм нижче за рівень води. Завдяки цьому вода спокійно переливається через край у спеціальний водозбірний басейн. Потім воду насосами знову перекачують до основного басейну.

Середній перепад висот при цьому — 1,5 м. «Безмежним» завжди роблять край, який знаходиться в протилежному боці від будинку, щоб забезпечити не тільки гарний вигляд і можливості водної гладі, але й облаштувати водозбірний басейн, непомітний з боку житлових будівель.

У переливних басейнів, окрім винятково гарного та оригінального вигляду є кілька переваг. Найбрудніша вода зазвичай знаходиться вгорі басейну, у разі інфініті вона постійно переливається, проходить через водозбірник, очищається фільтрами перед зворотною подачею. Тобто відбувається циркуляція, немає зон зі стоячою водою. Якщо купаються багато – перелив служить природним регулятором об’єму води.