Утоплений сад: незвичайний майданчик для відпочинку на ділянці

Благоустрій територій

Зважитися на створення утопленого саду на своїй ділянці можна з кількох причин. Звичайно, варіант, що напрошується, у такому разі — нерівна ділянка, наприклад, зі схилом, який спочатку передбачає наявність заниженого майданчика. В цьому випадку втоплена зона відпочинку дозволить обіграти нерівності наділу і перетворити їх на переваги.

Однак у потопленого саду є переваги, які змушують багатьох власників ділянок землі займатися їх облаштуванням:

Такий занижений майданчик може перетворитися на затишне патіо.
Не потрібно багато місця, можна облаштувати зону відпочинку навіть у крихітному дворику.
Якщо оточити майданчик рослинами, а так зазвичай і відбувається, усередині буде створено сприятливий мікроклімат. Та й самі відпочиваючі виявляються ближчими до «зелених сусідів». Можна насолоджуватися ароматами квітів, які знаходяться зовсім поряд.
Утоплений майданчик візуально збільшить площу всієї ділянки, що, знову ж таки, чудово для невеликих двориків.

Створити втоплений сад не так вже й складно:

Викопується основа. Не треба надто глибоко копати. Якщо втоплена ділянка невелика, наприклад, три на три метри, цілком достатньо викопати основу глибиною до півметра. В іншому випадку виявиться, що майданчик ніби в колодязі.
Краї слід зробити під невеликим ухилом, щоб ґрунт не обсипався.
Дно майданчика застилає геотекстилем, обов’язково облаштовується дренаж, наприклад, з гальки або щебеню. Для вірності можна зробити стік води в яму-зливу, забезпечити невеликий ухил майданчика.
Підпірні стіни утопленого саду можуть бути будь-якими. Можна використовувати габіони, звичайні дошки, бетон, цеглу… Все залежить від можливостей та побажань власників.
Сам майданчик теж може бути прикрашений по-різному. Найкраще вона виглядатиме в оточенні зелених насаджень, не забувайте про них. Зазвичай по всьому периметру облаштовується диван, лава для посиденьок на свіжому повітрі. А центром напрошується вогнище, щоб милуватися живим вогнем. Втім, внутрішнє оформлення утопленого саду – особиста справа господарів ділянки, які можуть виявити фантазію.

Як бачимо, утоплений сад, поглиблений майданчик для відпочинку може бути дуже різним. Наявність навісу, покрівлі необов’язково. Якщо ділянка сильно занижена в порівнянні з рештою — потрібні зручні сходи.

Радимо звернути увагу на такий варіант облаштування двору, якщо на ділянці вже є яма, схил, нерівний рельєф. Втім, навіть на ідеально рівному ділянці такий майданчик стане найпомітнішим елементом ландшафтного дизайну.