Особливості проектування дитячої кімнати: функціональний дизайн дитячої для хлопчика чи дівчинки

Дизайн інтер'єру

Дитяча кімната – це маленький та чарівний світ, який ви створюєте для своєї дитини, щоб їй було там зручно грати, мріяти, розвиватися та рости. Дизайн дитячої кімнати повинен одночасно бути яскравим та затишним, функціональним та безпечним, зручним в експлуатації та екологічним.

Ваше маля буде рости і потрібно відразу передбачити можливості для того, щоб кімната «росла» разом з ним.
Особливості дизайну дитячої кімнати
Планування та розробку дизайну дитячої кімнати найефективніше розпочати з повного перегляду загального планування квартири. Цілком можливо, що у вас буде кілька коридорів або велика кількість несучих стін, які не можна чіпати, незрозумілі кути і т.д. – За роки нашої роботи ми зустрічалися з незліченною кількістю «цікавих» планувань квартир.

Але впевнені, що навіть у найменшій квартирі можна знайти варіанти, щоб перерозподілити простір таким чином, щоб місця вистачило всім — і батькам, і дитині.

Дизайн дитячої кімнати ми рекомендуємо почати з вибору освітленої кімнати. Якщо вікна майбутньої дитячої виходитимуть на південну чи західну сторони, добре.

Якщо такої можливості планування вашої квартири не дозволяє, то освітленню кімнати потрібно буде приділити додаткову увагу – про це ми ще писатимемо трохи нижче в цій статті.

Розмір дитячої кімнати важливий, але ми у своїх проектах відштовхуємося завжди від того, що спочатку закладено плануванням квартири, і дивимося насамперед на те, що дитині просто потрібна своя територія і її потрібно якось відокремити від батьківської зони.

Тому навіть невелике приміщення, всього в 5-7 м2, якщо правильно підійти до зонування простору, можна перетворити на зручну та функціональну дитячу кімнату.

Дитяча кімната для маленької дівчинки: міні-скалодром, стелажі для книг та іграшок, прихована шафа для зберігання одягу, зона сну

Світло у дитячій кімнаті
Вибір освітлення для будь-якої кімнати є важливим, а для дитячих кімнат особливо. В даному випадку потрібно звернути увагу не тільки на те, щоб світильники красиво вписувалися в дизайн інтер’єру житлового приміщення, вони повинні відповідати низці важливих факторів, які впливають на здоров’я та правильний розвиток малюка.

Освітлення має бути безпечним: розетки зі шторками, приховане проведення і т.д.
Потрібно передбачити настільне освітлення робочого столу дитини, щоб ваша дитина не зіпсувала собі зір при виконанні шкільних уроків.
Багато дітей відчувають страх темряви. Щоб цього уникнути, можна використовувати нічники або спеціальне нічне освітлення для деяких зон кімнати, щоб дитині було комфортно.
Тональність світла має бути теплою, можливо, з жовтуватим тоном – це додасть кімнаті затишку та зробить мікроклімат у ній комфортним.
Відкриті світильники краще не використовувати. Справа в тому, що різке світло іноді викликає захворювання очей, а цього краще не допускати, аніж потім лікувати.
Часто світло використовують для зручнішого зонування простору дитячої кімнати.

Функціональне освітлення у дитячій кімнаті: вбудовані світильники Centrsvet Orbita, світлодіодне підсвічування, бра та дизайнерська настільна лампа.

Вибір кольору та матеріалів для дитячої кімнати хлопчика чи дівчинки
Розробляючи проект інтер’єру дитячої кімнати, важливо пам’ятати про те, що всі матеріали, що використовуються, повинні бути екологічно чистими і, якщо є така можливість, максимально натуральними (це, в основному, стосується меблів, декору та текстилю).

Дитячі меблі повинні бути функціональними: якщо простір невеликий, то має сенс поставити ліжка, що складаються, або ліжка-шафи. Майже безпрограшним рішенням при плануванні дитячої кімнати є різні варіанти двоярусних ліжок.

Рішення в дитячому для 2-х малюків: розташування дитячого ліжечка та ліжечка для дитини старшого віку.

Існує думка, що кімнати хлопчика і дівчинки потрібно робити у яскравих синіх чи рожевих тонах.

Якщо ж звернутися до думки психологів, то вони скажуть, що занадто велика кількість яскравого кольору в інтер’єрі дитячої кімнати може зіграти проти вашого малюка, оскільки це може розвинути неуважність, дитині буде складно зосередитися на чомусь одному.

Ми рекомендуємо використовувати м’якіші кольори: карамельні або небесно-блакитні тони, світлі відтінки, білий, а також грати з формами та фактурою. Все це підкреслить індивідуальність і сприятиме розвитку смаку вашого малюка.

Дизайн дитячої кімнати у скандинавському стилі

У кімнаті хлопчика можна прикрасити стіни якимось візерунком (наприклад, намалювати карту світу з назвами всіх країн — сам того не помічаючи, ваше маля швидко вивчить їх назви та розташування, що допоможе йому на уроках географії та й взагалі в житті).

Поєднання темних відтінків синього з натуральними фактурами металу або дерева красиво виглядають і формують справжній чоловічий характер впевненого міцного чоловіка.

Дизайн дитячої кімнати для хлопчика в глибокому синьому та помаранчевому кольорах.