Зимовий та літній брус – основні відмінності та особливості застосування

Идеи

Ключовий параметр, що впливає на характеристики бруса стосовно будівництва – рівень вологості. Він визначає такі важливі властивості пиломатеріалу, як тривалість усадки, стійкість до грибка, гнилі та мікроорганізмів тощо.

Результатом широкого практичного застосування деревини у приватному домобудуванні стала поява стійкого переконання, що заготовлений у зимовий час брус перевершує за характеристиками літній. Щоб визначити його справедливість, необхідно вивчити питання детальніше.

Що впливає рівень вологості пиломатеріалів?
Природний рівень вологості деревини варіюється лише на рівні 40-50%. У той же час, рекомендоване значення цього показника при використанні матеріалу в процесі будівництва становить не більше 18%. Для його досягнення потрібне сушіння бруса – природне або з використанням спеціальних камер. У цьому випадку забезпечується стандартна тривалість усадки, яка дорівнює якісно виготовленому брусу 8-12 місяців.

Ще привабливішим є застосування пиломатеріалу вологістю 7-8%. Такого рівня вдається домогтися або за дуже тривалого сушіння в природних умовах або шляхом якісного і набагато швидше просушування в камерах. У подібній ситуації тривалість усадки рідко перевищує 5-6 місяців, крім того, помітно покращуються інші характеристики деревини.

Враховуючи сказане, стає зрозуміло, що на рівень вологості найсильніше впливає якість сушіння та зберігання пиломатеріалів. Час заготівлі бруса складно назвати фактором, що визначає характеристики деревини.

Особливості та переваги зимового бруса
Прихильники думки про переваги зимового бруса над літнім апелюють до таких особливостей пиломатеріалу:

рівень природної вологості заготовленого взимку бруса нижчий, ніж у літнього. Це може бути викликане уповільненням руху соку або зовнішніми факторами – низькою температурою і т.д.;
взимку спрощується транспортування та зберігання деревини;
Вартість послуг підрядних компаній у зимовий час помітно нижча, ніж у розпал будівельного сезону.
Найбільше запитань викликає перший пункт списку. Якихось серйозних наукових доказів того, що вологість зимової деревини нижча, ніж літня, просто немає. Більше того, деякі дослідження демонструють: пік природної вологості припадає саме на листопад-грудень. Потрібно розуміти – відхилення у значеннях цього показника протягом року незначні, щоби серйозно впливати на підсумкові характеристики пиломатеріалу.

У той же час, оскаржити два аргументи, що залишилися, вкрай складно. Але вони стосуються головним чином організації будівництва в зимовий час, а не використовуваного матеріалу. Справді, розцінки більшості підрядних організацій у зимовий час знижуються, як і вартість будматеріалів, що відбувається через зменшення обсягів робіт, що виконуються.

Саме тому серйозної популярності набуває схема будівництва дерев’яних будинків у холодну пору року. Вона передбачає:

будову фундаменту до настання холодів;
зведення коробки взимку;
технологічна перерва на усадку будинку навесні-літом;
виконання оздоблення «під ключ» до настання холодів.
За грамотної реалізації такого технологічного циклу власник отримує можливість в’їхати в повністю готовий для проживання будинок, зведений за розумною ціною протягом 12-16 місяців.