Будинки із бруса для постійного проживання

Идеи

Будинки із цільного дерев’яного бруса надійні, теплі та енергоефективні. Але для будівництва комфортної та довговічної будівлі потрібно точне дотримання технології, правильний вибір фундаменту, матеріалів та товщини бруса для складання стін.

Вибір типу фундаменту
Однією з особливостей будинку з бруса виступає мале навантаження на основу. Це дозволяє будувати дерев’яні будинки на ґрунтах практично будь-якого типу, суттєво скоротивши витрати. Одним з найбільш вдалих рішень для основи є пальтово-гвинтовий фундамент. На його облаштування йде всього 1-2 дні, копка котловану або дорога техніка не потрібна. Починати складання будинку можна відразу після вкручування паль і обв’язування, при цьому роботи можуть проводитися в будь-яку пору року.

Ще одним варіантом для брусових будинків є полегшений стрічковий фундамент. Це залізобетонна дрібнозаглиблена стрічка, що заливається по периметру плями забудови та під несучими стінами. Влаштування такого фундаменту уможливлює будівництво будинку з підвалом або цокольним поверхом.

Який брус можна використати?
Для складання використовується цілісний профільований підготовлений брус. Сировиною виступає кругла колода з хвойних порід деревини. Переріз готового бруса зазвичай складає 50-400 міліметрів, для будівництва будинків застосовується матеріал із товщиною до 150-220 міліметрів. Для зимового регіону застосовують брус із перетином від 200-220 міліметрів, для лазні достатньо товщини 150-200 міліметрів.

Профільований брус має спеціальні пропили та пази, що полегшують складання та захищають будову від продування, втрати тепла. Такий матеріал ідеально підходить для складання зовнішніх стін, за винятком попадання всередину приміщень вологи, ураження цвіллю та продування.

Для будівництва підходить лише попередньо просушена деревина. Оптимальним вибором буде сировина, для виробництва якої використовується зимовий ліс із мінімальним вмістом вологи.

Товщина стін та необхідність утеплення
При вирішенні необхідності додаткового утеплення брусового будинку слід враховувати такі фактори:

кліматичний регіон; особливості зимового сезону;
характеристики деревини, що використовується;
товщина зовнішніх стінок.
Дізнатися показники опору тепловтратам та індекс для певного регіону можна у СНіПі 23.02.2003. Наприклад, для Москви показник опору теплоперенесення дорівнює 3,16. Для будівництва найчастіше використовують хвойні породи деревини з теплопровідністю 0,09 Вт/м*С. На основі даних можна розрахувати оптимальну товщину стіни – 3,16 * 0,09 = 0,28 метра. Тобто для спорудження теплого та комфортного будинку потрібен брус із товщиною 28 сантиметрів.

За таких умов додаткова теплоізоляція не потрібна. Але стандартна товщина стіни для такого будинку становить 15-20 сантиметрів. При збільшенні товщини або спорудженні подвійних стінок вартість будинку буде збільшена. Тому для північних регіонів додаткове утеплення є актуальним питанням. Але при використанні спеціального профільованого бруса з перетином від 220 мм додаткове зовнішнє утеплення не потрібне. Це пов’язано з особливістю форми бруса, спеціальним пропилом, в які закладаються теплоізоляційні прокладки.

Брусовий будинок – чудовий варіант для постійного проживання за містом. Він теплий, надійний, має відмінні показники енергоефективності. Але до будівництва рекомендується залучати лише професіоналів, що дозволяє гарантувати результат та виключити численні помилки.