Плюси та мінуси будинку з бруса

Идеи

Дерев’яні будинки з натурального бруса набувають великої популярності, що пов’язано з доступною вартістю будівництва та екологічністю. Такі будівлі теплі та привабливі, на їхнє складання йде мінімум часу, що дозволяє оптимізувати загальні витрати. Але чи так все добре чи подібна технологія має недоліки?

Переваги будинків із бруса
Будівлі, для збирання яких використовується підготовлений профільований брус, відрізняються такими перевагами:

доступна вартість;
оперативні терміни зведення будинку – на встановлення стін силами бригади із трьох осіб потрібно всього 1-3 тижні;
технологія проста, будинок збирається з готового бруса за попередньо складеною схемою;
екологічність – деревина відноситься до природних матеріалів, що не виділяють токсичних та шкідливих речовин;
додаткова дорога обробка не потрібна, стіни рівні, теплі;
енергоефективність – при точному дотриманні технології така будова буде теплою та затишною, яка не потребує великих витрат на опалення взимку;
Для будови зазвичай використовується полегшений тип фундаменту через відсутність великих навантажень на основу.
Недоліки брусових будов
Мінусів біля будинку з дерев’яного бруса не так багато, пов’язані вони здебільшого з особливостями самого матеріалу:

Біологічна нестійкість. Брус – матеріал повністю природний, схильний до багатьох природних процесів, включаючи гниття, ураження пліснявою та грибками. Для захисту необхідне просочування антисептиками та подальший регулярний захист деревини, що пов’язано з певними витратами та трудовитратами.
Горючість. Дерево відноситься до горючих матеріалів, що створює певні ризики для всієї будови. Для вирішення питання використовуються обробки спеціальними антипіренами, але такі склади лише збільшують час опірності бруса нагріванню. При тривалому контакті з відкритим полум’ям навіть оброблена деревина спалахне.
Теплоефективність. Дерев’яні будинки традиційно вважаються теплими, але насправді тепловий опір бруса з товщиною 200 мм складається лише 1,6(м²·оС)/Вт. Для північних регіонів цього недостатньо і вимагає додаткового утеплення, або використання бруса більшої товщини при складанні зовнішніх стін.
Високі вимоги до будівництва. При складанні брусових будинків дуже важливо дотримуватися технології. В іншому випадку в стінах з’являться щілини, що призведе до великих втрат.
Вигідно чи ні?
Технологія будівництва з бруса, незважаючи на багато очевидних переваг, від звичайного дерев’яного відрізняється не так сильно. Як і будь-яка інша будівля з дерева, брусовий будинок схильний до сезонних змін геометрії – влітку матеріал стін набухає до 15%, взимку усихає з втратою обсягу на 10%. Для усунення негативних наслідків потрібно ретельний розрахунок і точне дотримання технології, інакше в стінах з’являться щілини, вікна та двері просто перестануть відчинятися та закриватися. Поява щілин, крім втрати тепла, спричиняє іншу проблему – зміщення точки роси. Брус насичується вологою, будинок стає сирим та холодним.

До особливостей використання матеріалу відносяться звуко- та теплоізоляція. Незважаючи на поширену думку, що такі будинки не потребують додаткових оздоблювальних робіт, це не відповідає дійсності. Щоб будинок став затишним та комфортним, потрібно грамотне облаштування шумоізоляції перекриттів, утеплення стін з використанням спеціальних матеріалів.

Але дерев’яні будинки із бруса, навіть за наявності деяких особливостей та мінусів, все одно залишаються оптимальним варіантом для малоповерхового будівництва. Звернення до професійних забудовників, які мають великий досвід успішної реалізації різних проектів, дозволяє швидко і недорого звести теплий, красивий і зручний для проживання будинок.