Поради щодо раціонального планування малогабаритної квартири: позбавляємось зайвого, розставляємо акценти

Планування квартир

На якість житла впливає не лише його площа. Якщо грамотно продумати інтер’єр, зручними та місткими можна зробити кімнати навіть невеликого розміру. Ми спробуємо довести цю теорію. І звичайно, будемо раді почути ваші думки та пропозиції з цього животрепетного питання.

Японський інтер’єр
Якщо ви прагнете простору, а тіснота є вашим головним ворогом, віддайте перевагу декору функціональності. У маленькому приміщенні будуть недоречними бронзові канделябри, розкішні килими та оксамитові драпірування.

Знаходьте натхнення у традиційному японському інтер’єрі. Насамперед позбавтеся зайвих речей – а вони знайдуться обов’язково, варто лише добре подумати. Нічого випадкового у маленькій квартирі не повинно бути.

Краса на увазі
Якщо ви зовсім вже не можете виділити місце для вбиральні, відгородіть драпіруванням кут і помістіть туди речі необхідні, але мало красиві, залишивши на увазі лише ті, що тішать око предмети.

Не перевантажуйте простір великогабаритними предметами – але одна велика річ, що відволікає на себе увагу, все ж таки повинна бути присутня.

Змінюємо функції
Як правило, під вітальню віддається найбільша площа. У скромній же квартирі варто зробити якраз навпаки – для вітальні відвести невелику площу, а на великій поєднати спальню з гардеробною або маленьким домашнім офісом.

Вбиральня, до речі, хоч і дещо зменшує корисну площу, дозволяє запанувати в порядку. У ній можна розмістити все те, що раніше розташовувалося в декількох шафах, а то й просто будь-де.

Комірки
«Золотим скарбом» скромного житла є комори, комори та інші підсобні варіації – не намагайтеся позбутися їх у прагненні простору, інакше на комору перетвориться все інше.

Корпусну шафу, яка використовується, як правило, лише на 50%, доцільно замінити на неглибокий (саме такий використовується на 100%) комод.

Об’єм варто використовувати не лише по горизонталі, а й по вертикалі, створюючи додаткові рівні. Наприклад, якщо у вузькій передпокої шафи поставити неможливо, то цілком реально влаштувати нагорі полиці на кшталт антресольних.

На них можна розмістити книги та інші речі, якими рідко користуються. Якщо дозволяє висота, влаштовуйте антресолі у будь-яких прийнятних місцях.

Уважно вивчіть кути. Порожні місця – непробачний недогляд. Варіантів тут кілька: кутові меблі, міні-коморка, трикутна схованка за диваном або комодом, що стоїть по діагоналі. Діагональне планування оптично розширює обсяг.

Трансформуємо підвіконня, споруджуємо подіум
Дуже зручну та корисну річ дозволить спорудити конструкція підвіконня – якщо докласти деяких зусиль, він стане повноцінним робочим місцем у житловій кімнаті, плавно перейде в обідній стіл-півострів у кухні, стане верхньою частиною шафки та навіть подіумом.

Подіум, до речі, навіть влаштований без використання підвіконня, буде чудовою знахідкою – під нього можна за бажання засунути ліжко або використовувати внутрішній простір за зручним для вас варіантом.

Візуально розширити простір допоможуть однорідне покриття, ідентичний колір стін у сусідніх приміщеннях, використання дзеркал. Світліша, ніж стіни, стеля, візуально збільшить висоту.

Вирішальну роль відіграє освітлення – воно має бути локальним. Мобільні та трансформовані меблі, що поєднують кілька функцій, будуть у невеликій квартирі дуже доречними.

Виграти корисну площу допомагає відмовитися від деяких предметів. Наприклад, якщо ви не користуєтеся духовкою, достатньо буде варильної поверхні, якщо не любите чи не бажаєте ніжитись у ванні – замініть її душовою кабіною. Громіздке ліжко можна замінити матрацом-футоном.