Розробка проекту будинку та котеджу: що врахувати, куди звернутися?

Идеи

Розробка проекту будинку – це складне завдання, з яким можуть впоратися лише професіонали. Якщо вам знадобилася дана послуга, краще звернутися до компанії, яка давно працює у цій сфері. Бажано, перш ніж звернутися за допомогою, визначитися з деякими моментами:

  • Навіщо ви хотіли б збудувати будинок? Ви житимете в ньому постійно або лише у певну пору року (зима чи літо)?
  • Чи будуть у будинку перебувати діти та люди похилого віку?
  • Наскільки близько до міста має бути котедж?

Це лише основні моменти, є інші нюанси. Наприклад, потрібно правильно виконати зонування будинку та ділянки. Це також важлива частина такої роботи, як розробка проекту котеджу. Правильне зонування необхідне комфортного проживання. Зазвичай виділяють денну, нічну та господарські зони. Інженери-проектувальники враховують цей поділ, намагаються підібрати оптимальне місце для їдальні або спальні, гаража або вітальні. Як правило, у двоповерхових будинках нічна зона знаходиться нагорі, а денна – на першому поверсі.

Також проектувальники обов’язково аналізують місцеві умови. У нашій країні прийнято виділяти чотири основні проектно-будівельні зони. Північно-центральна характеризується холодною зимою та теплим літом, тут бувають дощі та вітри, але не часто. У західній зоні нерідко йдуть дощі, зазвичай тут зводяться мансардні приміщення, відкриті веранди. На південному сході нерідко можна побачити захищені веранди, т.к. тут дуже суворі зими, сухе літо та сильні вітри.

Південна зона – це Крим. Тут зима триває недовго, влітку дуже спекотно, біля моря часто дме вітер, бувають урагани. Потрібно будувати будинки та котеджі таким чином, щоб захистити їх від спеки та сильного вітру. При розробці проекту важливо зважати на ці особливості клімату. Зазвичай будинки зводяться з вікнами північ і схід, виноси карнизів робляться більше, заохочується вертикальне озеленення. Від перегріву добре захищають горища з пологою покрівлею, а також плоскі покрівлі. З огляду на те, що клімат тут не дуже холодний, стіни можна зробити одношаровими. Проте утеплення однаково має попит, т.к. опалювальний сезон не завжди починається та закінчується вчасно.

Фахівці завжди точно підрахують необхідний розмір квартири. У середньому для сім’ї з п’яти осіб достатньо будинку з площею близько 150 кв. метрів. Зекономити на інженерних комунікаціях та будівельних матеріалів можна, зводячи двоповерхові або мансардні будинки.

Що стосується вибору компанії, якій ви хочете довірити розробку проекту, то потрібно враховувати кілька моментів:

  • Досвід роботи. Врахуйте, що фірми, створені 1-2 роки тому, як правило, ще не мають достатньої бази для виконання складних завдань.
  • Професійна команда. Якщо співробітники постійно змінюються, часто відбуваються звільнення, можливо це говорить про недосвідченість керівника. Злагоджена команда, яка працює так само, як швейцарський годинник, вчасно зробить будь-який проект.
  • Наявність портфоліо. Чим більше успішних проектів в активі компанії, тим краще. Крім того, ви можете поговорити з попередніми замовниками та дізнатися відгуки про фірму.

Бажаючи заощадити гроші, деякі клієнти звертаються безпосередньо до співробітників проектних організацій. Зазвичай, така робота називається серед проектувальників «халтурою». Однак не завжди розробка проекту коштує дешевше, крім того, у вас немає жодних гарантій. Якщо вам підготують проект будинку з помилками, не врахують багато нюансів, ви віддасте гроші, по суті, за креслення школяра і не більше. Тому краще звертатися до проектної організації, в якій кожен співробітник відповідає за свій етап робіт, а ви в результаті отримуєте готовий проект.