Запущена ділянка: упорядковуємо правильно

Благоустрій територій

Зрозуміло, ступінь занедбаності ділянки може бути різною. На одному наділі достатньо позбутися бур’янів, зокрема, перемогти зарості борщівника, перекопати ґрунт і розбити грядки. А на іншому спочатку слід зайнятися розбиранням старих господарств, вивезти тонни сміття, спиляти дерева і викорчувати пні.

Перший і найпростіший варіант глобального наведення порядку на ділянці землі — найняти спеціальну техніку, бульдозер, бригаду робітників і буквально зрівняти все із землею, вивезти все зайве.

Якщо ділянка надто запущена — іноді це єдиний вихід. Однак глобальне прибирання за допомогою спеціальної техніки має низку недоліків:

По-перше, це досить дорого, послуги робітників та оренда техніки коштуватимуть чимало.
По-друге, бульдозер ущільнить землю, після чого створити умови для посадки рослин буде складно.
По-третє, після такого грубого прибирання доведеться облаштовувати дренаж, завозити пісок, а потім родючий грунт.
Запущена ділянка: упорядковуємо правильноФото postroydachu.ru

Наймати спеціальну техніку та проводити глобальне прибирання наділу доцільно, якщо необхідно вирівняти ділянку, звільнити місце під будівництво нового будинку. В інших випадках цілком можна обійтися самотужки, головне при цьому не забувати про основні правила:

1. Завжди плануйте роботи з очищення ділянки! План у цій справі — необхідність, щоб нічого не проґавити і правильно розподілити свої сили, виділити найважливіші, першочергові моменти.

2. Не намагайтеся осягнути неосяжне! Для виконання найскладніших етапів краще найняти різноробочих. Вони можуть зайнятися корчуванням пнів, збиранням чагарників, перекопуванням. Якщо ж ви вирішили справлятися самі – робіть усе поступово. Попрацювали кілька годин з ранку — влаштовуйте обідню перерву, відпочивайте.

3. Якщо ділянка у вас нова, щойно куплена, на першому етапі важливо точно встановити її межі, провести межування.

4. На старій, але занедбаній ділянці можна почати з оновлення огорожі та воріт, щоб наділ не виглядав покинутим. Однак при цьому не можна забувати про зручний під’їзд для техніки, наприклад, вантажівки, яка вивезе сміття.

5. Щоб оптимально використовувати все сміття, що утворюється після прибирання ділянки, рекомендуємо подбати про наявність подрібнювача. Для переробки та подальшого використання органічних відходів можна облаштувати компостну яму. Так ви отримаєте ще й добриво для майбутнього саду та грядок. Дерев’яні відходи можна спалити, щоб потім застосовувати золу як корисну добавку в грунт. Але спалювати сміття потрібно правильно! Вдалині від будівель, у заглибленому вогнище або старій металевій бочці.

6. Для вирівнювання рельєфу на ділянці можна використовувати різні матеріали, наприклад, щебінь різних фракцій, пісок, відсів, родючий ґрунт.

7. Заздалегідь визначтеся, чи на вашій ділянці буде басейн або невеликий штучний ставок. Копаючи заглиблення під ці об’єкти, до речі, ви отримаєте ґрунт, яким можна засипати нерівності, закопати яр, наприклад.

8. Вашими незамінними помічниками при збиранні запущеної земельної ділянки стануть: лопата, граблі, секатор, садова пилка, бензопила, коса або триммер, культиватор. Саме вони допоможуть прибрати сміття, скосити бур’ян, вирівняти ґрунт, обрізати гілки та кущі, перекопати грядки.

9. Високі дерева на ділянці можна зберегти навіть під час будівництва будинку, ми писали про це. Без сумніву позбавляйтеся старих дерев, особливо якщо вони можуть загрожувати новим спорудам. Краще посадити новий плодовий сад, ніж залишити березу, яку згодом все одно доведеться прибирати, оскільки вона нависла над дротиками. Відразу визначте, які дерева залишаться, а які будуть зрубані. За словами експертів, можна залишити в одному з куточків ділянки шматочок лісу, але облагородженої, позбавленої від завалів сміття, непрохідних кущів.

10. Вибирайте для своєї облагородженої ділянки відповідний стиль ландшафтного дизайну. Є варіанти, що дозволяють залишити ознаки недоглянутої, природної краси. Це дозволить вам сказати гостям, що чагарник розрісся не просто так, це було задумано.

11. Пам’ятайте, що ґрунт, звільнений від дерев, чагарників та висохлої трави, дуже швидко знову почне заростати бур’янами. Тому не зволікайте з облаштуванням газону на розчищеному місці або розбивкою грядок.

Звичайно, в ідеалі земельні ділянки краще не доводити до явної занедбаності. Кожен сезон слід проводити певні роботи, щоб ваш наділ завжди залишався привабливим. Однак, якщо вже ділянка прийшла в запустіння або дісталася вам у такому вигляді, нічого страшного немає. Все вирішується, навіть своїми руками можна привести дачну або присадибну ділянку в порядок на заздрість усім сусідам.